23 października 2023

Skąd na stole smaczny chlebek?

Rolnik sieje ziarno w glebę.

(Gleba to jest ziemia czarna, w której rośnie zboże z ziarna)

Kiedy zboże jest dojrzałe, rolnik kosi je z zapałem,

potem młóci je w maszynach i wywozi plon do młyna.

Młynarz, w młynie ziarno miele , białej mąki robi wiele.

Mąka trafia do piekarza,

 który ciasto z niej wytwarza .

Z ciasta robi chleb, rogale...

W piecu piecze je wytrwale.

Jest pieczywo!

Ślinka leci?

Więc smacznego, drogie dzieci!

 

 

Od 2006 roku 16 października obchodzimy Światowy Dzień Chleba. Z tej okazji dzieci z grupy MYSZKI uczestniczyły w zajęciach przybliżających im proces powstawania pieczywa.

 

Najpierw wysialiśmy ziarno, zastanawialiśmy się co sprzyja jego kiełkowaniu i wydawaniu plonu. Następnie zrywaliśmy kłosy i zastanawialiśmy się wspólnie, w jaki sposób powstaje z nich mąka. Później, w rączki dzieci powędrował pachnący bochen chleba.

 

Jak powstaje chlebek?