Skąd na stole smaczny chlebek?
Rolnik sieje ziarno w glebę.
(Gleba to jest ziemia czarna, w której rośnie zboże z ziarna)
Kiedy zboże jest dojrzałe, rolnik kosi je z zapałem,
potem młóci je w maszynach i wywozi plon do młyna.
Młynarz, w młynie ziarno miele , białej mąki robi wiele.
Mąka trafia do piekarza,
który ciasto z niej wytwarza .
Z ciasta robi chleb, rogale...
W piecu piecze je wytrwale.
Jest pieczywo!
Ślinka leci?
Więc smacznego, drogie dzieci!
Od 2006 roku 16 października obchodzimy Światowy Dzień Chleba. Z tej okazji dzieci z grupy MYSZKI uczestniczyły w zajęciach przybliżających im proces powstawania pieczywa.
Najpierw wysialiśmy ziarno, zastanawialiśmy się co sprzyja jego kiełkowaniu i wydawaniu plonu. Następnie zrywaliśmy kłosy i zastanawialiśmy się wspólnie, w jaki sposób powstaje z nich mąka. Później, w rączki dzieci powędrował pachnący bochen chleba.